Salam de biscuiți

 



Salam de biscuiți


Cat de mult iubeam in copilarie, eu si fratele meu, acest minunat salam de biscuiti simplu! Singurul lucru care nu ne placea, era ca trebuia sa asteptam cateva ore bune pana sa-l putem gusta. Tocmai de aceea mami il facea seara tarziu, cand noi deja dormeam, si a doua zi il gaseam pe masa, alaturi de o cana cu lapte.

Datorita faptului ca este un desert fara coacere, salamul de biscuiti este unul dintre deserturile cele mai simple si indragite de intreaga familie. Nici nu va spun cat de bucurosi eram cand mami ne pregatea acest salam dulce de casa! Uneori mami strecura si mici bucatele de rahat in salam, dar noi il preferam doar cu biscuiti, cacao si ciocolata.

Exista si retete de salam cu oua, eu personal nu le-am folosit niciodata in aceasta reteta, mi se par inutile, iar salamul chiar are un gust foarte greu daca il preparam astfel.

Ca sa obtinem un salam dulce delicios, trebuie sa il facem cu o seara inainte. Imediat dupa preparare, il infasuram strans in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pana a doua zi. In acest fel, biscuitii se vor inmuia suficient, iar aromele se vor combina perfect. Dupa repaus, salamul se taie in felii de circa 1,5 cm grosime. Daca vrem felii frumoase de salam, nu trebuie sa le taiem foarte subtiri.

Ce tip de biscuiti folosim pentru acest delicios salam dulce?

Reteta este foarte simpla si la indemana oricui. Important este sa alegem niste biscuiti cu o consistenta mai dura, de genul biscuitilor populari de pe vremuri care se vindeau varsati. Eu am folosit biscuiti Oro Saiwa clasici, au o consistenta ideala pentru salamul de biscuiti, dar la fel de bine puteti folosi orice tip de biscuiti mai duri (cu vanilie, cacao sau chiar biscuiti integrali). Personal ador versiunea de salam cu biscuiti integrali!

O alta reteta cu biscuiti, fara coacere, pe care va recomand cu drag sa o incercati, este reteta de salam cu nuci si mascarpone. Un deliciu!

O veste buna pentru incepatorii care nu au indemanarea necesara sa pregateasca un salam dulce compact! Dragilor, din compozitia de salam, puteti forma niste bilute delicioase. Le puteti tavali prin nuca de cocos, fulgi de ciocolata, granule de fistic, alune sau nuci. Indiferent cum alegeti sa prezentati acest desert, toata familia va fi incantata de gustul lui aromat.

INGREDIENTE – SALAM DE BISCUITI (RETETA MAMEI MELE)

  • 270 g biscuiti populari
  • 50 g cacao
  • 130 g unt
  • 4-5 linguri lapte/apa
  • 125 g zahar brun/alb
  • 50 g ciocolata neagra (minim 50% continut cacao)
  • esenta rom
  • zahar vanilat
  • zahar pudra pentru tavalit

CUM SE FACE SALAMUL DE BISCUITI – PREPARARE PAS CU PAS

  • Punem untul si ciocolata, taiate in bucatele potrivite, intr-o craticioara, pe foc mic. Cand sunt perfect topite, stingem focul si lasam amestecul sa se raceasca.
  • Punem in robot 120 g biscuiti si zaharul brun. Macinam biscuitii pana cand obtinem o pudra relativ fina.
  • Punem pudra de biscuiti intr-un vas, adaugam restul biscuitilor rupti in bucati potrivite, cacaua, romul, zaharul vanilat si amestecul rece de unt si ciocolata.
  • Adaugam 3-4 linguri cu lapte rece si incepem sa framantam. Daca “aluatul” salamului este inca sfaramicios, mai adaugam inca 1-2 linguri cu lapte.
  • Cum ne dam seama daca am adaugat suficient lapte? Luam o lingura din aluatul salamului si incercam sa facem o biluta. Daca aceasta se leaga perfect si nu se sfarama in timp ce o modelam, compozitia are o consistenta perfecta.
  • Mutam aluatul pe masa pudrata cu zahar pudra si il compactam, dandu-i o forma cilindrica. Invelim salamul in folie de aluminiu si strangem bine capetele.
  • Punem salamul in frigider pentru minim 3-4 ore. Cel mai bine il lasam in frigider toata noaptea. Eu l-am taiat dupa 3 ore si s-a taiat foarte bine, dar a doua zi s-a taiat perfect.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata boeuf