Racituri



Iată o rețetă pentru răcituri, o mâncare tradițională românească:

Ingrediente:1-2 kg de picioare de porc sau de vită (cu os și gelatină)
1 ceapă mare, tăiată în jumătăți
2 morcovi, tăiați în bucăți mari
2 foi de dafin
5-6 boabe de piper negru
Sare, după gust
Oțet, opțional
2 ouă fierte, pentru decorare
Mărar proaspăt, tocat, pentru decorare

Instrucțiuni:

Spălați picioarele de porc sau de vită sub apă rece pentru a le curăța. Puneți-le într-o oală mare și adăugați suficientă apă pentru a le acoperi complet.


Adăugați jumătățile de ceapă, bucățile de morcov, foi de dafin și boabele de piper în oală. Condimentați cu sare după gust.


Puneți oala pe foc mediu și aduceți conținutul la punctul de fierbere. Apoi, reduceți căldura și lăsați să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 3-4 ore, sau până când carnea de pe oase este foarte moale și se desprinde ușor.


Îndepărtați oala de pe foc și scoateți picioarele de porc sau de vită din supă. Lăsați-le să se răcească puțin, apoi desprindeți carnea de pe oase. Tăiați carnea în bucăți mici și puneți-o într-o formă de copt sau în boluri individuale.


Strecurați supa printr-un tifon sau o sită fină pentru a îndepărta resturile de legume și impurități. Turnați supa strecurată peste carnea tăiată în formă sau boluri. Asigurați-vă că supa acoperă complet carnea.


Lăsați răciturile să se răcească la temperatura camerei, apoi acoperiți-le și puneți-le în frigider timp de cel puțin câteva ore sau până se închegă și devin ferme. Ideal ar fi să le lăsați la frigider peste noapte.


După ce răciturile s-au închegat, tăiați-le în felii și serviți-le reci, ca aperitiv sau fel principal. Puteți decora fiecare porție cu ou fiert și mărar tocat.

Răciturile sunt tradițional servite cu hrean ras și muștar. De asemenea, puteți înlocui picioarele de porc sau de vită cu alte bucăți cu os și gelatină, cum ar fi urechea sau capul de porc, în funcție de preferințe.




Comentarii